Hilangkan Pepijat Tilam

Hilangkan Pepijat Tilam

Pepijat tilam adalah gangguan dan ia sangat tidak selamat dan bersih. Ia juga, malangnya, menjadi tahan terhadap banyak racun perosak yang dihadapi dalam perjalanannya.

Walau bagaimanapun, menggunakan kemajuan saintifik dan pemahaman biologi tentang pepijat tilam, sebenarnya mungkin (yay!) untuk menyingkirkannya dan tidur tanpa perlu risau tentang gigitan dan gangguan lagi.

Jika anda mengalami serangan pepijat tilamdan ia mengganggu tidur malam anda yang tenang, teruskan membaca! Panduan ini memberi anda pengetahuan am tentang tingkah laku pepijat tilam dan cara berkesan bebas daripadanya.

Cara untuk mengesan kehadiran pepijat

Adakah anda bangun dengan gigitan misteri dan gatal di sekeliling badan anda atau melihat bintik-bintik coklat kemerahan pada cadar dan bantal anda?

Jika ya, anda mungkin mempunyai rakan baru berkongsi ruang tidur anda.

Kenali pepijat

Pepijat tilam adalah serangga kecil dan berbentuk bujur. Pepijat dewasa bersaiz dan berbentuk seperti biji epal. Pepijat tilam tidak lah diketahui untuk menyebarkan penyakit, tetapi ia berjalan dari lokasi persembunyian siang hari untuk minum darah manusia yang sedang berehat.

Ia sangat kecil, tetapi masih boleh dilihat dengan mata kasar. Pepijat dewasa berukuran antara 6 hingga 9.5mm. Pepijat biasanya berwarna coklat, tetapi selepas minum darah segar, badannya menjadi bengkak dan berwarna merah. Seperti serangga lain, ia mempunyai 6 kaki dan 2 antena.

Pepijat tilam adalah seperti ‘hitch hikers’. Ia sering masuk ke rumah anda dengan cara menumpang dalam dompet, beg, beg galas atau bagasi. Ia boleh masuk ke dalam beg anda di dalam kapal terbang atau pengangkutan awam lain, dan walaupun semasa anda menikmati filem di pawagam. Anda kemudiannya membawa beg berisi pepijat ke dalam bilik tidur anda, dan dengan itu mimpi ngeri bermula.

Walaupun ia tidak boleh terbang atau melompat, pepijat tilam adalah pejalan kaki dan pendaki yang berkebolehan. Ia boleh dengan mudah memanjat kaki logam atau kayu perabot untuk mengakses hidangan darah.

Ia bersembunyi pada siang hari dan kemudian dengan gembiranya berjalan antara 5-20 kaki dari tempat persembunyian untuk menghisap darah tuan rumah. Pepijat mencari perumah berpotensi dengan menempatkan karbon dioksida yang dihembus semasa kita bernafas serta haba yang keluar dari badan kita. Sebaik sahaja ia mencari tuan rumah yang berpotensi, pepijat akan dan hisap darah selama 3-12 minit.

Kebanyakan orang tidak sedar apabila pepijat sedang menghisap darah, dan setiap orang bertindak balas secara berbeza terhadap gigitan.

Di manakah pepijat tilam bersembunyi?

.

Pepijat tilam biasanya hidup berdekatan dengan tempat anda tidur. Di rumah anda, pepijat boleh bersembunyi di:

 • Spring tilam
  • Spring kotak
  • Retak pada rangka katil atau kepala katil
  • Jahitan sofa atau kerusi
  • Perkakas rumah
  • Di sebalik kertas dinding dan lukisan yang longgar

Hapuskan pepijat

Adakah sangat sukar untuk menyingkirkan pepijat?

Jawapan ringkas dan langsung adalah ya. Ini bukan masalah yang boleh diselesaikan dengan mencapai tin penyembur atau penghalau serangga.

Malah syarikat kawalan perosak secara amnya memerlukan sekurang-kurangnya 2 hingga 3 rawatan untuk menyingkirkan sepenuhnya pepijat tilam dari rumah anda. Terdapat beberapa sebab mengapa pepijat amat sukar untuk disingkirkan.

Salah satu faktor yang menyukarkan untuk hilangkan pepijat tilam adalah seberapa cepat ia membiak. Bilangan telur yang pepijat betina boleh bertelur dalam hidupnya bergantung pada aksesnya kepada darah. Purata jangka hayat pepijat tilam adalah kira-kira 1 tahun. Pepijat biasanya makan setiap 3-7 hari jika makanan (darah) tersedia. Seekor betina boleh bertelur kira-kira 113 telur sepanjang hayatnya!

Faktor lain ialah pepijat tilam kebal terhadap Piretroid. Piretroid ialah kelas bahan kimia yang biasa digunakan dalam pengurusan perosak. Kebanyakan piretroid mempunyai ketoksikan yang rendah kepada mamalia dan burung, bertindak pantas dan memerlukan dos bahan aktif yang rendah untuk membunuh serangga. Walau bagaimanapun, sesetangah pepijat tilam telah membangunkan ketahanan terhadap kelas bahan kimia ini.

Rawatan Stim atau Haba - Jika anda ingin menghapuskan pepijat tilam dengan cepat, rawatan ini mungkin pilihan yang baik. Rawatan haba boleh membunuh pepijat tilam dalam satu hari oleh syarikat kawalan perosak berlesen. Bilik yang terjejas akan dipanaskan antara 135°F (57.2°C) dan 145°F (62.7°C). Pakar percaya peningkatan suhu di dalam bilik boleh menarik pepijat tilam dari tempat persembunyiannya.

Apabila pepijat tilam dan telurnya mencapai 122°F (50°C) ia akan mati serta-merta. Rawatan haba yang berjaya memerlukan juruteknik yang mahir.

Walaupun haba membunuh pepijat tilam dengan segera dan cekap, tiada kesan sisa. Melainkan sisa racun perosak digunakan bersamaan dengan panas, mana-mana pepijat tilam yang mungkin mendaki dari bahagian lain rumah boleh memulakan serangan semula.

Rawatan Pepijat Tilam Kimia Tradisional - Walaupun rawatan racun serangga adalah pilihan yang lebih berpatutan daripada rawatan haba, ia memerlukan lebih banyak kesabaran.

Semasa rawatan langsung, pepijat tilam akan mati dengan cepat. Walau bagaimanapun, kebanyakan masa pepijat tilam menghubungi racun serangga secara tidak langsung, bermakna ia hanya akan berjalan di atasnya semasa mencari makan malam. Pepijat tilam hanya keluar dari persembunyian untuk dimakan setiap 3-7 hari dan oleh itu penggunaan racun perosak susulan mungkin diperlukan untuk membunuh pepijat bayi yang telah menetas dari telur sejak sesi pertama. Kaedah ini bertujuan untuk membunuh pepijat sebelum ia bertukar menjadi dewasa yang membiak.

Walaupun kawalan kimia untuk pepijat tilam agak berkesan, ia bukanlah cara terpantas untuk membunuhnya.

Sekarang kita telah membincangkan teknik tradisional untuk menghapuskan pepijat tilam, mari kita beralih kepada proses yang lebih unik...

Kaedah yang terjamin dan berkesan dalam menghilangkan pepijat tilam untuk selamanya!

Memperkenalkan Tilam Origin

.

Kenapa perlu melalui rawatan dan kaedah yang mengambil masa lama dan yang boleh mengganggu rutin harian anda? Lebihan lagi, wap dan haba juga berpotensi merosakkan barang elektronik anda.

Jadi apakah penyelesaian terbaik untuk isu ini? Buang tilam yang dijangkiti pepijat itu dan dapatkan tilam baru!

Anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada tidur terganggu dan kulit gatal yang berpunca dari pepijat, kerana tilam Origin mungkin solusi terbaik untuk masalah anda. Origin Sleep ialah syarikat tilam Jerman yang telah berjaya mengagumkan negara Malaysia dan Singapura. Tilam Origin Hibrid mempunyai ciri dan faedah yang lebih besar pada harga yang jauh lebih rendah untuk anda nikmati.

Kenapa Tilam Origin?

Tilam Origin menawarkan 6 lapisan keselesaan mewah yang tiada tandingan. Anda akan mendapat akses yang banyak kepada bahan berkualiti tinggi di pasaran - busa memori, spring poket, dan lateks - semuanya digabungkan menjadi satu tilam yang sempurna.

Tilam ini direka dengan mengambil kira rakyat Malaysia. Ia bukan sahaja memberikan penjajaran tulang belakang yang optimum dan keselesaan yang hebat, tetapi ia juga dicipta dengan teknologi penyejukan unik yang memihak kepada iklim Malaysia yang tidak menentu.

Ciri-ciri penyejukan foam memori yang diselitkan gel adalah sempurna, kerana ia menghilangkan haba badan dan memberikan anda sensasi penyejukan. Anda kini boleh menikmati tidur yang lena tanpa perlu risau tentang peluh malam!

Dengan ciri hebatnya yang tiada tandingan, anda boleh ucap selamat tinggal kepada kenangan malam yang buruk dan dipenuhi serangga merayap!

Walaupun terdapat jenama tilam lain di pasaran yang mungkin menawarkan faktor yang sama, tilam Origin mengatasi yang lain dari segi harga mampu milik dan ciri yang lebih menarik serta manfaat kesihatan.

Berikut adalah saiz dan harga tilam yang ditawarkan:

 • Single – RM1,225
 • Super single – RM1,531
 • Queen – RM1,839
 • King – RM2,487

.

Lapisan dan prestasi yang menakjubkan

Foam memori sangat lembut dan menepati bentuk badan anda untuk memberikan sokongan dan pelepasan tekanan yang sangat baik. Lapisan lateks menambah lantunan dan tindak balas kepada foam.

Bahan yang digunakan adalah gred tertinggi, memastikan tidur yang berkualiti. Tambahan pula, pembinaan hibrid berbilang lapisan meningkatkan lagi ketahanan.

Satu lagi ciri yang hebat ialah teknologi pemindahan gerakan sifar yang membolehkan tidur tanpa gangguan dan malam yang tenang. Adakah anda mempunyai pasangan yang tidur seperti sedang berlari maraton? Dengan teknologi yang terbaik ini, anda tidak perlu lagi bimbang untuk terbangun di tengah malam yang disebabkan oleh pergerakan dan segala pusing-pusingan.

Selain itu, anda mendapat perkhidmatan pelanggan yang sangat cekap dan percubaan percuma selama 120 hari. Tiada apa-apa yang dapat mengatasi tawaran itu dan saya menggalakkan anda untuk melihat apa yang ditawarkan oleh Origin.

Saya boleh menjamin bahawa anda tidak akan menyesal membeli tilam Origin, selain daripada tidur yang nyenyak dan tidak terganggu.

Back to blog

Shop the Origin range

1 of 4