Saiz Tilam | Panduan Untuk Pengguna

Saiz Tilam | Panduan Untuk Pengguna

Membeli tilam baru biasanya terletak rendah dalam senarai peningkatan gaya hidup kebanyakan orang. Melabur dalam tilam berkualiti tinggi adalah salah satu penambahbaikan terbaik yang boleh dilakukan oleh seseorang terhadap kualiti kehidupan seharian mereka. Terutama sekali untuk pembeli yang telah memakai tilam yang sama bertahun-tahun. Mencari model yang sempurna boleh mengambil sedikit masa, tetapi ia pasti pelaburan yang berbaloi.

Terdapat banyak pilihan untuk dipilih dari segi saiz. Berikut ialah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan jika anda keliru tentang saiz tilam yang sesuai untuk situasi khusus anda.

Saiz Tilam Paling Popular – Versi Eropah dan AS

Size Dimensi EU Dimensi AS Dimensi Malaysia
Small Single 75 x 190 cm 30” x 80” Tiada
Single/Twin 90 x 200 cm 38” x 75” 90 x 190 cm
Double 140 x 200 cm Tiada 137 x 197 cm
Queen Tiada 60” x 80” 152 x 190 cm
King 160 x 200 cm 76” x 80” 182 x 190 cm
California King Tiada 72” x 84” Tiada

 

 

Tilam datang dalam beberapa saiz standard. Sesetengah daripada mereka sangat popular dan mudah ditemui di pasaran, manakala yang lain lebih sukar dan mungkin hanya ditawarkan oleh pengeluar tertentu. Anda akan menemui beberapa nama serupa yang digunakan di pasaran Eropah dan AS, tapi anda harus ingat bahawa saiz di sebaliknya mungkin berbeza.

Apabila mencari tilam, ia sangat lah penting untuk menggunakan dimensi yang digunakan di negara anda. Seperti yang anda lihat, dalam beberapa kes, perbezaannya agak ketara, seperti saiz King, yang nyata lebih nipis di EU berbanding versi AS. Saiz yang paling popular di Malaysia adalah serupa dengan saiz di EU, tetapi hanya pada nama. Dimensi sebenar adalah berbeza - dalam beberapa kes. Jika anda membeli-belah di luar negara, perhatikan sistem yang digunakan oleh kedai tersebut.

Pelbagai saiz tambahan hanya digunakan dalam keadaan yang lebih istimewa. Perkara itu mungkin tidak relevan dalam carian anda melainkan anda sedang mencari katil yang sangat besar, dalam hal ini, anda mungkin ingin melihat Texas King, Wyoming King atau California King.

Tips untuk mengukur rangka katil anda

Mengukur rangka katil anda boleh menjadi lebih rumit daripada yang kelihatan. Jika anda mempunyai bingkai luar di sekeliling katil, anda mesti sentiasa mengambil ukuran anda di antara dinding dalaman bingkai tersebut. Kebanyakan bingkai katil direka bentuk mengikut salah satu saiz tilam popular yang kami senaraikan di atas.

Dalam sesetengah kes, mungkin terdapat perbezaan kecil beberapa cm/inci. Jika itu berlaku, anda hendaklah sentiasa membundarkan kepada nombor yang lebih rendah. Dalam erti kata lain, beli tilam yang lebih kecil sedikit walaupun ia bermakna meninggalkan sedikit jurang antara tilam dan rangka katil. Jika tidak, anda akan memampatkan tilam anda dalam bentuk yang tidak semula jadi dan ini boleh menjejaskan kualiti tidur anda.

Membeli rangka katil yang lebih besar memerlukan pertimbangan yang teliti. Semasa mengukur bilik anda, sentiasa tinggalkan sekurang-kurangnya 10 cm ruang tambahan pada semua saiz kawasan di mana tilam akan diletakkan. Ini akan membantu menampung sebarang reka bentuk rangka katil yang luar biasa dan juga akan memberi anda ruang tambahan untuk menjalankan kabel untuk lampu malam anda, pengecas telefon dan peranti lain.

Berikut ialah beberapa tips yang mungkin berguna apabila anda mengambil ukuran:

Gunakan pita pengukur keras. Pita pengukur yang lembut mungkin kelihatan mudah jika anda tidak mempunyai banyak ruang untuk digunakan, tetapi ia sebenarnya akan menjadikannya lebih mencabar untuk mengambil ukuran yang tepat. Pastikan anda menggunakan pita pengukur keras klasik yang cukup panjang untuk menjangkau seluruh katil anda tanpa perlu mengukur sisi yang sama.

Alihkan katil dari dinding. Jika katil ditolak rapat ke dinding, ia boleh menyukarkan anda untuk mengelilinginya dan mengambil ukuran yang tepat. Alihkan katil dari dinding semasa anda mengukurnya. Berhati-hati untuk tidak membengkokkan rangka daripada bentuk semasa dalam proses. Sebaik sahaja anda mengalihkannya semula, semak untuk memastikan tiada kecondongan.

Cuba tinggalkan beberapa ruang kosong. Jangan cuba mengukur untuk tilam yang sesuai dengan sempurna. Sebaliknya, biarkan 1-2 cm ruang tambahan untuk memastikan tilam anda boleh mengendap dengan baik dari semasa ke semasa tanpa dimampatkan. Jika tidak, anda berisiko menjejaskan kekuatan rangka katil jika tilam mula menolaknya terlalu kuat dari dalam.

Periksa sama ada katil anda mempunyai bar sokongan tengah. Jika anda bercadang untuk mendapatkan tilam yang lebih berat, atau anda ingin menggunakan dua tilam yang berasingan, setiap satu dengan selatnya sendiri, anda hendaklah pastikan katil itu mempunyai bar sokongan tengah. Jika tidak, akan terdapat cerun ke arah tengah, dan selat akhirnya akan pecah kerana ia tidak disokong dengan betul.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih saiz tilam yang ideal

Jika anda tidak pernah membeli tilam sebelum ini dan tidak tahu saiz yang paling sesuai untuk anda, beberapa pertimbangan akan membantu membawa anda ke arah yang betul.

Adakah katil anda akan dikongsi oleh mereka yang mudah tidur lena? Beberapa saiz tilam boleh memuatkan pasangan dengan selesa. Malah saiz Double biasa boleh mencukupi untuk pasangan yang tidur berdekatan dan tidak terlalu banyak bergerak semasa tidur. Tetapi bagi mereka yang mempunyai corak tidur yang lebih sukar, selalunya idea yang baik untuk melabur dalam tilam yang lebih besar yang menyediakan lebih banyak ruang untuk bergerak pada waktu malam. Ini akan memberi manfaat terutamanya kepada pembeli di kawasan yang panas, kerana orang ramai biasanya bergerak lebih banyak semasa gelombang panas.

Tilam single vs double? Jika anda mempunyai katil double tidak bermakna anda perlu menggunakan tilam double secara automatik. Bagi sesetengah pengguna, menggunakan dua tilam tunggal bersebelahan boleh menjadi pilihan yang lebih baik. Ini termasuk pasangan dengan cara tidur yang berbeza, yang boleh melabur dalam dua tilam yang berbeza sama sekali, dan mereka yang ingin mengurangkan tenaga berat untuk membersihkan sekeliling katil. Tilam double adalah sangat besar dan boleh menjadi sukar untuk diangkat dan dialihkan, manakala tilam single tidak mempunyai masalah itu.

Bolehkah anda mencari cadar yang sesuai dengan saiz tilam yang anda inginkan dengan mudah? Membeli saiz tilam yang kurang popular bukan sahaja menyukarkan untuk mencari katil yang sepadan. Ia juga boleh mengehadkan pilihan anda untuk mendapatkan cadar. Ianya sangat mudah untuk mencari cadar yang sesuai untuk katil bersaiz Single, Double, Twin atau King, tetapi ianya lebih rumit untuk saiz seperti Single Extra Long, Super King, California King dan pelbagai model lain yang lebih besar. Dalam sesetengah kes, anda mungkin perlu melabur dalam helaian tersuai, dan ia boleh menjadi agak mahal selepas membeli beberapa set.

Adakah anda rancang untuk mempunyai anak tidak lama lagi? Membeli tilam yang lebih kecil adalah terbaik jika anda merancang untuk mempunyai anak dalam masa terdekat kerana anda boleh menaik taraf dengan mudah kepada model yang lebih besar dan membolehkan anak anda mengambil alih tilam lama anda. Ini boleh membantu mengoptimumkan belanjawan anda sambil membebaskan anda daripada sekurang-kurangnya satu butiran yang berkaitan dengan penyediaan rumah anda untuk kanak-kanak.

Dalam kes ini, anda juga mungkin mahu memilih tilam yang cukup lembut untuk kanak-kanak. Sesetengah model yang direka untuk orang dewasa mungkin tidak sesuai untuk bayi baru lahir.

Adakah anda membeli tilam ini untuk jangka masa panjang, atau anda menjangkakan untuk menggantinya dalam beberapa bulan? Satu lagi situasi yang mungkin berguna untuk membeli tilam yang lebih kecil buat sementara waktu ialah jika anda merancang untuk menaik tarafnya. Mungkin anda akan berpindah tidak lama lagi, atau mungkin anda akan mengubahsuai perabot-perabot di rumah atau anda akan mengambil alih bilik yang lebih besar daripada salah seorang rakan serumah anda.

Tilam yang lebih kecil boleh menjadi lebih mudah untuk dipindahkan, sama ada anda merancang untuk menjualnya, menghadiahkannya atau membuangnya. Anda juga tidak akan terasa sayang pada tilam yang lebih kecil dan lebih murah berbanding dengan tilam yang lebih besar dan lebih mahal.

Adakah anda suka menghias katil anda? Sesetengah orang suka katil mereka bebas dari pelbagai hiasan dan barang dekorasi. Sesetengah orang pula suka menghiasi seluruh katil dengan bantal kecil, anak patung dan barangan lain. Jika anda berada dalam kategori kedua, menggunakan tilam yang lebih besar selalunya merupakan pilihan yang lebih baik. Ini akan memberi anda lebih ruang dan kebebasan untuk menghiasi katil dengan tepat seperti yang anda inginkan, tanpa rasa terlalu sempit apabila anda berbaring atau mahu tidur di atasnya.

Adakah anda ingin membersihkan dan mencuci tempat tidur anda semudah mungkin? Tilam yang lebih kecil lebih mudah dibersihkan, dan juga peralatan tempat tidur yang anda gunakan dengannya. Tilam yang lebih besar biasanya bermakna lebih banyak penyelenggaraan dalam jangka masa panjang atas sebab ini. Jika anda membahagikan tilam yang lebih besar kepada dua yang lebih kecil, anda boleh meringankan diri anda daripada beberapa beban yang berkaitan dengan kebersihannya. Terutama jika anda akan berkongsi katil dengan pasangan, dan mereka mempunyai jadual tidur yang berbeza daripada anda. Dalam kes ini, adalah berguna untuk mempunyai dua set cadar berasingan yang boleh dibasuh secara berasingan.

SOALAN LAZIM

S: Perlukah saya sentiasa mendapatkan tilam double untuk katil yang besar?

J: Mendapatkan tilam yang cukup besar untuk mengisi keseluruhan rangka katil sahaja mungkin adalah pilihan yang jelas dalam setiap scenario yang berkaitan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ia adalah lebih berbaloi untuk menggunakan dua tilam yang lebih kecil. Menerima cara pasangan tidur anda yang berbeza adalah contoh biasa. Membahagikan katil membolehkan setiap pasangan membeli tilam dengan kekerasan pilihan mereka sendiri dan ciri-ciri lain. Menggunakan selat berasingan juga boleh menjadi cara yang terbaik, contohnya, jika seseorang suka melaraskan ketinggian untuk kepala mereka.

S: Adakah tilam yang besar lebih sukar untuk dibersihkan?

J: Salah satu kelemahan menggunakan tilam yang besar ialah ianya lebih sukar untuk dibersihkan. Reka bentuknya yang lebih besar akan menjadikannya lebih susah untuk bergerak, malah ia mungkin terlalu berat untuk anda cuba mengubahnya sendiri. Tilam yang kecil juga bermakna cadar katil yang lebih kecil, yang juga akan membantu menjadikan cucian anda senang. Cadar kecil akan mengambil ruang yang sikit dalam mesin basuh dan pengeringan dan lebih mudah untuk dilipat dan disimpan.

S: Apakah yang perlu saya lakukan jika saiz katil saya bukanlah saiz biasa?

J: Walaupun mungkin tidak mempunyai banyak variasi apabila anda membeli-belah untuk tilam katil berbentuk lebih luar biasa, anda masih boleh mencari sesuatu yang sesuai, sekurang-kurangnya secara kasar. Ingat, tidak mengapa jika terlebih 1-2 cm di kedua-dua sisi. Ia adalah sebaliknya yang anda perlu khuatiri.

S: Bolehkah dua orang muat di atas tilam single standard?

J: Anda tidak semestinya perlu membeli tilam double besar untuk diri sendiri dan pasangan anda. Bagi sesetengah pasangan, tilam single boleh berfungsi dengan baik. Ia bergantung kepada cara tidur anda dan cara anda tidur bersama pasangan. Jika anda dan pasangan tidak mempunyai masalah untuk berada dekat bersama sepanjang malam, anda boleh mula cari saiz tilam yang lebih kecil dan naik taraf dari situ sehingga anda menemui saiz yang cukup selesa. Tetapi dalam beberapa situasi - seperti tinggal di kawasan dengan gelombang haba yang teruk semasa musim panas - melabur dalam tilam besar yang mempunyai ruang yang cukup untuk kedua-dua orang adalah lebih baik dan digalakkan. Begitu juga jika anda mempunyai haiwan peliharaan yang suka naik ke katil anda sekali-sekala untuk bermanja.

Back to blog

Shop the Origin range

1 of 4