Ulasan Tilam Vono 2023 | Panduan Pembeli | Origin vs Vono

Ulasan Tilam Vono 2023 | Panduan Pembeli | Origin vs Vono

Vono telah menerima pengiktirafan antarabangsa untuk tilam eksklusif dan berteknologi canggih yang dapat mengurangkan sakit belakang. Jenama terkenal ini berasal dari United Kingdom dan ia pakar pengeluar tilam sejak 1896.

Tilam mereka direka bentuk dengan Sistem Intalok Springing, penemuan teknologi British yang progresif yang membenarkan tilam mereka memetakan kontur badan sambil menyokong berat badan.

Terkenal dengan tilam penyokong tulang belakangnya, jenama terkemuka ini mengeluarkan siri Tilam SpinePro yang direka dengan rawatan terbaik untuk mereka yang mengalami sakit belakang yang teruk.

Kenali Siri Vono SpinePro?

Pernahkah anda mendapati diri anda dalam kesakitan walaupun selepas lama tidur? Kini, Siri Vono SpinePro direka dengan teliti untuk memberikan sokongan lonjakan ortopedik bagi mereka yang mengalami masalah postur berkaitan penjajaran leher, belakang dan tulang belakang.

Statistik terkini oleh TheGoodBody menunjukkan bahawa 540 juta orang di seluruh dunia terjejas oleh sakit belakang pada. Ramai yang tidak tahu, punca sakit belakang anda yang tidak berkesudahan berkemungkinan besar disebabkan oleh tilam yang anda gunakan.

Sememangnya, tidur di atas tilam yang salah boleh menyebabkan dan memburukkan lagi sakit belakang atau leher.

Dengan ini, Vono melancarkan Siri SpinePro pada tahun 2014 untuk menyediakan penggunanya dengan pelbagai tilam inovatif dan berkualiti mewah untuk membaikkan isu sakit leher dan belakang. Siri SpinePro termasuk - SpinePro 800, SpinePro 800 Plus, SpinePro 1200 dan SpinePro 1200 Plus.

Ketahanan untuk tidur yang tenang

Siri SpinePro dibuat dengan foam PU berdaya tahan tinggi yang mempunyai tindakan responsif yang lebih tinggi daripada foam memori. Disebabkan tindak balasnya yang perlahan, tilam Siri SpinePro mampu mematuhi kontur badan dengan lebih baik.

.

Mulakan hari anda tanpa kesakitan badan

Hanya untuk tilam Vono, Siri SpinePro menampilkan Sistem Intalok Springing mereka. Sistem ini terdiri daripada wayar keluli tegangan tinggi yang terdiri daripada sama ada 800 atau 1200 unit spring, mendorong tahap ketegasan yang berbeza mengikut keinginan anda. Sistem Springing Intalok Vono memberikan tilam yang lebih tahan lama dan lentur, sesuai untuk mereka yang memerlukan sokongan yang lebih baik ketika mereka hanyut ke alam mimpi.

Menyokong tulang belakang anda

Tilam dalam Siri SpinePro didatangkan dengan sokongan ultra-lumbar dan belakang yang dipertingkatkan yang memberikan sokongan yang sesuai dan sangat diperlukan semasa anda tidur, mencegah simpulan urat, sakit dan kesakitan di kawasan sensitif seperti tulang belakang, leher dan bahagian bawah belakang.

Menjaga anda semasa anda tidur

Nikmati keselesaan dan keselamatan semasa anda tidur di atas mana-mana satu tilam dalam barisan Siri SpinePro kerana ia mempunyai fabrik yang dirawat dengan Silverguard Eksklusif. Tilam dirawat untuk mengelakkan serangan kulat, hama habuk, bakteria, alergen dan kulat, sekali gus meminimumkan risiko alahan, asma, ekzema dan rinitis.

Pilih keperluan anda

Menambah lebih banyak sokongan semasa anda tidur, SpinePro 800 dan SpinePro 1200 ialah tilam yang dibina dari bawah ke atas dengan lapisan sokongan di bahagian bawah diikuti dengan foam PU berdaya tahan tinggi dan fabrik yang dirawat Silverguard Ekslusif.

Tilam yang tidak boleh diterbalikkan ini jauh lebih kukuh berbanding dengan tilam boleh terbalik dan telah didapati menyokong pengguna dengan teguh walaupun melintasi tilam.

Tahukah anda bahawa purata badan manusia terkumpul sehingga 30,000 volt elektron negatif yang membawa kepada geseran atau lebih dikenali sebagai elektrik statik?

Elektrik statik boleh membawa kepada kesan kecil yang tidak berkesudahan seperti tekanan, kebimbangan dan juga kesukaran untuk tidur. Tilam SpinePro 800 Plus dan SpinePro 1200 Plus direka sebagai tilam anti-statik yang boleh membantu mengurangkan 30,000 volt elektrik statik kepada 4,000 volt sahaja, memberikan anda tidur malam yang lebih lena.

Saiz dan spesifikasi

Siri Vono SpinePro terdapat dalam 4 saiz:

 • Single (92cm x 190cm)
 • Super Single (107cm x 190cm)
 • Queen (152cm x 190cm)
 • King (182cm x 190cm)

Harga

 • Single – RM1,299
 • Super single – RM1,499
 • Queen – RM1,899
 • King – RM2,299 

Pelan pembayaran

Pembeli boleh memilih pelan ansuran melalui Atome apabila membeli mana-mana tilam di laman web Vono.

Waranti

Vono menawarkan pembeli waranti 15 tahun.

Jenama Vono Origin
Jenis tilam Foam PU Hibrid (foam memori + lateks semula jadi)
Lapisan 4 6
Ketinggian 11.5 inci 9.8 inci
Waranti 15 tahun 15 tahun
Pengasingan gerakan
Lateks semula jadi X
Percubaan tanpa risiko X 120 malam
Harga (Queen) RM1899 RM1839
Pemulangan percuma X

Beralih kepada alternatif lain yang luar biasa

.

Adakah anda tertanya-tanya sama ada terdapat pilihan yang lebih baik dan lebih berkesan? Jika ya, Origin Sleep mungkin sesuai untuk anda. Origin Sleep ialah sebuah syarikat tilam Jerman yang telah berjaya memasuki negeri Malaysia dan Singapura.

Tilam Origin Hybrid mempunyai ciri yang lebih berkesan dan teknologi canggih yang boleh mendorong anda ke dalam keadaan bahagia sebaik sahaja kepala anda menyentuh bantal dan, lebih khusus lagi, tilam.

Tawaran lebih hebat oleh Origin Mattress

Tilam Origin menawarkan 6 lapisan keselesaan tiada tandingan yang sangat mewah, anda boleh terlupa sedang tidur di rumah sendiri. Anda akan mendapat akses yang kepada bahan berkualiti tinggi di pasaran - foam memori, spring poket, dan lateks - semuanya digabungkan untuk menjadi satu tilam yang sempurna.

Tilam Origin direka dengan mengambil kira rakyat Malaysia. Ia bukan sahaja memberikan penjajaran dan kelegaan tulang belakang yang optimum, ia juga dicipta dengan teknologi penyejukan unik yang memihak kepada iklim Malaysia yang tidak dapat diramalkan (selalunya panas).

Ciri-ciri penyejukan foam memori yang diselitkan gel adalah sangat baik, kerana ia menghilangkan haba badan dan memberikan anda sensasi penyejukan. Anda kini boleh menikmati tidur yang lena tanpa perlu risau tentang peluh malam!

 

Harga

 • Single – RM1,225
 • Super single – RM1,531
 • Queen – RM1,839
 • King – RM2,487 

Prestasi menakjubkan

Ketiadaan foam memori dan lapisan tambahan menjadikan tilam Vono kurang menarik berbanding tilam Origin, justeru memberikan Origin kelebihan yang ketara berbanding tilam tersebut.

Foam memori sangat lembut dan menepati bentuk badan anda untuk memberikan sokongan dan pelepasan tekanan yang sangat baik. Lapisan lateks menambah lantunan dan tindak balas kepada foam. Bahan yang digunakan adalah gred tertinggi, memastikan tidur yang berkualiti. Tambahan pula, pembinaan hibrid berbilang lapisan meningkatkan lagi ketahanan.

Konklusi

Sebagai perbandingan, tilam Origin Hybrid jauh mengatasi tilam Vono SpinePro oleh banyak faktor yang sangat baik. Anda mendapat perkhidmatan pelanggan yang sangat cekap dan percubaan percuma selama 120 hari.

Tiada apa-apa yang dapat mengatasi tawaran itu dan saya menggalakkan anda untuk melihat apa yang ditawarkan oleh Origin. Saya boleh menjamin bahawa anda tidak akan menyesal membeli tilam Origin, selain daripada tidur yang nyenyak dan tidak terganggu. Untuk maklumat lanjut tentang keajaiban mutlak tilam dan aksesori lain, klik sini.

Back to blog

Shop the Origin range

1 of 4